maanantai 19. elokuuta 2013

Toiveena teemalukeminenTulipa todistettua, että lukujumituskin on asia, joka lähtee sillä millä se on tullutkin. Viikonloppuinen puolikuntoisuus pakotti lojumaan ja lukemaan – ja lukeminen alkoi taas tuntua oikein mukavalta. Ainakaan en halunnut vaihtaa sitä netissä roikkumiseen, television katseluun tai muuhunkaan rauhalliseen toimintaan. Halusin vain lukea. Ja minä luin.

Lopetin eilen Kristiina Vuoren Siipirikon ja bloggailen siitä lähiaikoina. Aloitin myös elämäni ensimmäisen Kazuo Ishiguron kirjan, enkä bloggaile siitä aivan lähiaikoina. Nyt aloittamani Silmissä siintävät vuoret -teoksen lisäksi aion nimittäin tutustua myös romaaneihin Ole luonani aina sekä Pitkän päivän ilta ja kirjoittaa aikoinaan niistä kaikista.

Siipirikko on tiiliskiviromaani. Oli antoisaa liikkua kauan yhden ja saman tarinan maailmassa. Yhtä antoisaksi kuvittelen sen, että tutustun uuteen kirjailijaan heti useamman teoksen verran. Ja tänään tilasin kirjakaupasta kolme runokirjaa. Luulen, että tänä syksynä haluan lukea kirjailijoihin, genreihin ja teemoihin keskittyen, ainakin välillä. Jos lukisi yksittäisteoksia työmatkalla ja kotona keskittyisi laajempiin kokonaisuuksiin, tavalla tai toisella?

Olen miettinyt heinäkuista lukemisyötänikin, jonkinlaista kirjallista puolimaratonia, ja etenkin toissakesäistä Märta Tikkas -teemaviikonloppua. Nuo lukutempaukset ovat olleet ihastuttavia ja elähdyttäviä - aion nyt käyttää inhokkisanaani ja luonnehtia niitä voimaannuttaviksi. Olen jotenkin lukemisen ytimessä, kun tunnen suurta onnea siitä, että saa lukea eikä ajatuksiin mahdu muuta kuin lukeminen.

Päätinkin jo, että haluan pitää kuin Märta Tikkas -teemaviikonlopun jatko-osana Henrik Tikkas -viikonlopun joskus loka–marraskuussa. Kirjoittelen asiasta tarkemmin, kun se on ajankohtaista: olisi hauskaa, jos joku muukin innostuisi tikkastelemaan samoihin aikoihin.

Entä mitä muuta? En halua sitoutua pitkäkestoisiin enkä suurisuuntaisiin kimppalukuihin tai muihinkaan lukutempauksiin, en halua yhtään varsinaista lukuhaastetta –  mutta löytyisikö muita pienistä lukutempauksista innostuvia? Olisiko vaikkapa Eeva Tikka- tai Eeva Kilpi -viikoista tai viikonlopuista kiinnostuneita - vai onko parempia kirjailijaehdotuksia? Pari vuotta sitten syksyllä keksin runohaasteen, jossa bloggarit julkaisivat lempirunojaan. En ole enää aivan varma tuon haasteen tekijänoikeudellisuudesta, mutta olisiko runokirjahaasteessa mitään ideaa? Ihmiset voisivat esitellä lempirunokirjojaan ja kertoa, miksi ne ovat tärkeitä.

Eli: kerro, jos olet kiinnostunut kirjailijateemaviikonlopuista tai muista teemallisista mutta lyhytkestoisista lukutapahtumista. Tai jos olet jo suunnitellut vastaavanlaisia tapahtumia, vinkkaa ihmeessä!

Päätän bloggaukseni jo tavaksi tulleeksi "Lähden ulkoilemaan" -ilmoitukseen. Lähiseudullamme on näkynyt viime aikoina niin paljon eläimiä riveissä, että pitää taas lähteä katsomaan, millaisia eläinyhdistelmiä ja -muodostelmia tänään näkyy. Mukavaa alkuviikkoa kaikille!
10 kommenttia:

 1. Henrik Tikkas -viikonloppu kiinnostaisi, koska minullakin on ollut tarkoitus jossain vaiheessa tutustua myös Henrikin näkökulmaan. Ja muutenkin olen luultavasti innolla lähtemässä mukaan viikonloppuhaasteisiin, jos ne vain aikatauluihin sopivat - olenhan suuri hasteiden ja tempausten ystävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, Henrik-viikonloppu on siis pidettävä! Tai minä aion pitää sen joka tapauksessa.:) Hahmottelin eilen jo ajankohtaakin ja luulen, että postailen siitä ihan pian; muistuttelen sitten vielä lähempänä uudelleen.

   Poista
 2. Peurat tuntuvat olevan runsaslukuisia, itsekin näen niitä miltei päivittäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, no niin tuntuvat! Meidän pihapiirissä on aina liikkunut paljon peuroja, mutta tänä kesänä erityisesti. Olemme jopa nähneet peuraemon esittelevän puutarhaamme nuorelle, juuri ja juuri hoipertelemaan kykenevälle vasalle. Ilmeisesti oli tarkoitus opettaa jälkikasvu heti tavoille: "Tuossa vieressä on kyllä metsä, mutta täällä pihalta saa parasta ruokaa, vaikkapa ruusunnuppuja!" :)

   En tiedä, ovatko peurat oikeasti lisääntyneet vai onko niiden elintila vain kaventunut. Näköetäisyydelle ennen hyvin maalaismaisissa maisemissa olevaa taloamme rakennetaan uutta kaupunginosaa ja se tuntuu ajaneen pihapiirimme entistä enemmän eläimiä. Harmittaa niiden (ja itsenkin) puolesta, että kaupunki tulee kaikkialle.

   Poista
 3. Tikkas-viikonloppu olisi täälläkin paikallaan, kun on marraskuussa teatterireissukin Vuosisadan rakkaustarinat-näytelmää katsomaan tiedossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, sama on minullakin mielessä! Tikkastelua voisi harrastaa joskus lokakuun puolivälin jälkeen. Palaan pian asiaan!

   Poista
 4. Teemalukeminen on mukavaa. Muistankin lukuyösi ja siinä oli jotain kiehtovaa, sellaisen uusinta olisi kiva. Samoin pitemmät teemat, vaikkapa viikko tai kokonainen kuukausi olisi hauska.

  Olen itse pitänyt muutamia teemaviikkoja (dekkari-, keltaisen kirjan-, huonon kirjan- ja Lontoo-viikon) ja mietin muutamaa teemaa alkavalle syksyllekin. Kun vain keksisin, että millä teemalla lukisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, lukuyössä oli tosiaan jotain kiehtovaa, kivaa jos se välittyi myös blogiin! Harmi, etteivät sää suosi ikuisesti ulkolukuöitä, koska haluaisin nimenomaan yhdistää lukemiseen ulkona olemisen ja luonnon tarkkailun. Ehkä keksin jonkun muun yölukuteeman syksyn myötä, mutta nyt ei ole mitään mielessä.

   Minusta teemakuukaudet ja pidemmät haasteet ovat idean tasolla ihastuttavia ja seuraan kiinnostuneita muiden haasteita. En kuitenkaan halua itse nyt ryhtyä mihinkään sen sitovampaan - pari ikuisuuslukuhaastettakin, kuten aakkoshaaste, roikkuu tuolla taustalla, jos haluan pitkäjänteisemmän lukusuunnitelman. Mutta lyhyet teemalukemiset ovat tervetulleita! Vaikka toisaalta on ihanan mielenkiintoista ja vapauttaa lukea paljon ja mitä sattuu, on hieman syventyvämmässäki tai ainakin temaattisemmassakin lukemisessa puolensa. (Mikä uutinen.;))

   Poista
 5. Sitä vaan, että Ishiguron Ole luonani aina oli ihan lempparini kun sen luin! Kiva kuulla mitä sinä siitä sitten pidit kunhan kerkeät sen lukemaan :)

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla, että olet lukenut Kristiina Vuorta! Luku- niin kuin aika moni jumi lähtee minunkin kokemukseni mukaan just sillä, millä se tuleekin :-)!

  Haastoin sinut: http://luenjakirjoitan.blogspot.fi/2013/08/10-x-10-kesamuistoa.html

  VastaaPoista